Wat is Lobulaire borstkanker?

Wat is Lobulaire borstkanker?

Lobulair betekent dat de kanker is ontstaan in de melkklier. In situ, betekent dat de kanker beperkt is tot de plaats van ontstaan. Invasief betekent dat de kanker zich verder kan verspreiden.

Wat zijn hormoongevoelige kankers?

Als in de borst of de prostaat kanker ontstaat, zijn de kankercellen voor hun groei vaak (deels) afhankelijk van de aanwezigheid van die geslachtshormonen. Als dat zo is, wordt de tumor ‘hormoongevoelig’ genoemd.

Wat betekent Lobulaire?

Lobulair houdt in dat de kanker ontstaat in de melkklieren van de borst, wat de plekken in de borst zijn die melk kunnen produceren.

Welke chemo bij hormoongevoelige tumor?

Heb je een hormoongevoelige tumor, dan kun je naast chemotherapie ook anti-hormonale therapie krijgen. Bij HER2-positieve borstkanker krijg je chemotherapie bijna altijd in combinatie met doelgerichte therapie.

Hoe groot is de kans op uitzaaiingen?

Bij één op de twintig patiënten zijn uitzaaiingen al aanwezig op het moment van de diagnose. Bij één op de vijf patiënten zaait de borstkanker later alsnog uit, dit gebeurt vaak pas jaren na het ontdekken en behandelen van de oorspronkelijke tumor. De kans dat uitzaaiingen ontstaan, verschilt per persoon.

Welke chemo bij hormonale borstkanker?

Is borstkanker altijd hormonaal?

De meeste vrouwen met borstkanker hebben een hormoongevoelige tumor. Je kunt dan anti-hormonale therapie krijgen.

Hoe lang heb je nog als je uitbehandeld bent?

Wie terminaal is, heeft een levensverwachting van minder dan drie maanden. Terminale zorg beslaat dus alleen de laatste periode. Bij palliatieve zorg hebben patiënten vaak een langere levensverwachting. De zorg richt zich niet alleen op lichamelijke en psychische begeleiding, maar op het totale plaatje.

Kan je uitgezaaide kanker genezen?

Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.